Mat och måltider
En måltid består av mer än maten på tallriken. Måltiden påverkar hälsan, miljön och samhället på flera sätt.
Det finns nationella riktlinjer som talar om hur måltider ska vara i skolor och förskolor. Riktlinjerna baseras på vetenskap och forskning. Måltiderna styrs också av lagar, regler och överenskommelser. Vissa gäller i Sverige och andra i hela EU.
Måltidsmodellen
Livsmedelsverket har tagit fram Måltidsmodellen, som talar om hur bra måltider i skolor och förskolor ska vara. Falu kommun ska följa Måltidsmodellen.
En bra måltid är enligt Måltidsmodellen:
- God
- Trivsam
- Näringsriktig
- Integrerad
- Miljösmart
- Säker
Om maten är god ökar chansen att den äts upp. Men det är också viktigt att miljön där man äter är trivsam och att matgästen kan påverka maten och måltidsmiljön.
Måltiderna ska vara integrerade, det vill säga tas tillvara som resurs i förskolan och skolan. Det är bra för både välbefinnande, lärande och trivsel.
Näringsriktig mat betyder att den innehåller den energi och näring som behövs för att må bra, växa, utvecklas och orka vara aktiv. Skolmaten ska vara både näringsriktig och gratis enligt svensk lag. Därför är den en del av arbetet för en jämlik folkhälsa.
Maten ska också vara säker att äta och inte göra någon sjuk. Miljösmart mat är viktigt för människor, djur och natur på vår planet och för att vi ska kunna leva gott i framtiden.
De olika delarna ger tillsammans förutsättningar för bra måltider som är både hälsosamma och hållbara.
Faluns kostpolitiska program
Falun har ett kostpolitiskt program med visionen att måltiderna inom skolorna och förskolorna ska vara hälsosamma och hållbara. Du kan läsa mer om maten i våra skolor och förskolor under varje skolas och förskolas webbsida.
För att beskriva hur ambitionerna i det kostpolitiska programmet ska uppnås har vi riktlinjer för måltiderna i våra förskolor, skolor och fritidshem. I riktlinjerna står bland annat vad som ska ingå i de olika måltiderna, så att de är både bra för hälsan och för miljön; mycket frukt och grönsaker, nyttiga fetter och begränsad mängd salt och socker. Riktlinjerna beskriver också hur vi arbetar för att skapa trivsamma måltider, matglädje och nyfikenhet för mat. Vi arbetar också för att minska matsvinnet och växthusgasutsläppen från maten.
Hur får jag veta mer?
Här finns länkar där du kan läsa mer:
Falu kommuns kostpolitiska program Pdf, 3.9 MB, öppnas i nytt fönster.
Riktlinjer för måltider i Falu kommuns förskolor Pdf, 7 MB, öppnas i nytt fönster.
Riktlinjer för måltider i Falu kommuns skolor och fritidshem Pdf, 5.5 MB, öppnas i nytt fönster.
Måltidsmodellen (Livsmedelsverket) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bra måltider i förskolan (Livsmedelsverket) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bra måltider i skolan (Livsmedelsverket) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.