Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

En rullstol

Hjälpmedel och bostadsanpassning

Det flera sätt att underlätta vardagen på för dig som har en funktionsnedsättning. Du kan till exempel ansöka om bostadsanpassning eller hjälpmedel. Ett hjälpmedel eller en anpassning av din bostad kan hjälpa dig att leva ett mer självständigt liv.

Det kan handla om hjälpmedel för att du själv eller med hjälp av någon annan ska kunna klä dig, förflytta dig och sköta vardagslivets rutiner i hemmet. En anpassning av bostaden kan innebära borttagning av trösklar, göra badrummet tillgängligt eller sätta en ramp in till bostaden.

Hjälpmedel

Om du behöver ett hjälpmedel utprovat i hemmet eller en anpassning av bostaden kontaktar du Kommunrehab Telefon: 023-832 20.

Hjälpmedel - mer information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Återlämning av hjälpmedel

Hjälpmedel återlämnar du själv när behovet har upphört. Det är viktigt att du lämnar tillbaka hjälpmedel som du fått förskrivet om du inte längre har behov av dem. Falu kommun hyr och köper in hjälpmedlen från Dalarnas Hjälpmedelscenter och det är därför viktigt att du lämnar tillbaka hjälpmedlet så att en annan person kan använda dem istället.

När du inte längre behöver ditt hjälpmedel ansvarar du för att det rengörs väl och lämnas tillbaka. Hjälpmedel som du inte lämnar tillbaka efter begäran kan du bli skyldig att ersätta.

Hjälpmedel lämnas tillbaka till:

  • Dalarnas hjälpmedelscenter (DHC) på Ingarvet, Västermalmsvägen 3, följ skyltning till godsmottagning. Öppetider Måndag-Fredag 8.00-16.00, lunchstängt 12.00-13.00
  • Vårdcentraler (VC) i Falu kommun

Har du eller närstående svårigheter att frakta tillbaka hjälpmedlet till VC eller Dalarnas hjälpmedelscenter kan Dalarnas Hjälpmedelscenter (DHC) hämta mot en avgift. Telefon: 0243-49 78 70.

Vissa skrymmande och tekniskt avancerade hjälpmedel exempelvis hemsjukvårdssäng och personlyft, ska alltid fraktas av Dalarnas Hjälpmedelscenter. Ta kontakt med Kommunrehab på Telefon: 023-832 20 så hjälper vi till. Falu kommun står då för transportkostnaden.

Bostadsanpassning

Bostaden kan i många fall anpassas så att du trots funktionsnedsättning kan leva ett självständigt liv, och i vissa fall kan du få bidrag för dessa anpassningar. Vilka åtgärder som kan göras för att anpassa din bostad och vad som gäller för att du ska ha rätt till bidrag finns reglerade i lagen om bostads- och anpassnings­bidrag.

Spisvakt

För att få stöd med en spisvakt till sin bostad behövs ett intyg. Kontakta din vårdcentral så kan de intyga att du har behov av spisvakt.

Bidrag

Bidrag till bostadsanpassning - mer information,

Anökan

Ansökningsblankett för ansökan av bidrag för bostadsanpassning Pdf, 640.3 kB.

Såhär fyller du i blanketten - Ansökan om bidrag för bostadsanpassning Pdf, 61.9 kB.

Sidan uppdaterad 2024-06-13