Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Kläder som hänger i en klädbutik

Tips: Så konsumerar du mer hållbart

Den 29 juli 2019 hade vi redan förbrukat jordens resurser och i Sverige förbrukar vi jordens resurser i en takt jämförbar som om vi hade 4,2 jordklot. Detta innebär att vi behöver tänka om vad gäller vår konsumtion.

– Vår ekonomi bygger till stor del på konsumtion och jag menar inte att vi ska sluta konsumera, men däremot konsumera på ett annat sätt. Som konsument kan det vara svårt att veta hur man ska tänka kring just hållbar konsumtion för det finns inget krav på att det vi köper ska innehålla märkning om exempelvis hur mycket vatten som gått åt, hur mycket kemikalier som släppts ut eller om hur arbetsvillkoren är i produktionslandet. Däremot finns det olika miljömärkningar man kan titta efter såsom Svanen, EU Ecolabel, Bra Miljöval och Global Organic Textile Standard (GOTS), säger Therese Andrén, konsumentrådgivare på Falu kommun.

Textilkonsumtionen har ökat

FN har definierat hållbar konsumtion så här:

Att kunna köpa det vi behöver för att kunna tillgodose våra behov, utan att äventyra framtida generationers möjligheter att kunna tillgodose sina.

Till följd av lägre priser har vår textilkonsumtion ökat, men lägre priser innebär antagligen att arbetsvillkoren i produktionslandet har blivit sämre. Vi köper varje år ungefär 14 kilo textilier och ungefär 7,5 kilo textilier slänger vi i soporna enligt Konsumentverket. Den vanligaste textilfibern är polyester som är en typ av plast som inte är naturligt nedbrytbar i naturen. För ett kilo bomull behövs ungefär 9 000 liter vatten och det släpps i den processen ut kemikalier som påverkar miljön negativt[i].

– Tipset är att göra en översyn av vad du har för kläder, kanske rensa och sedan se om du verkligen behöver köpa något mer. Kanske går kläderna att laga eller tvätta för att få användbara igen. Det finns även affärer som erbjuder sytjänst om man vill styla om kläderna och inte vill göra det själv. Du kan även försöka att hitta nytt användningsområde för kläderna annars skänk eller sälj kläderna. Är kläderna uttjänta så tänk på att inte slänga kläderna i soporna utan att lämna till kommunens textilåtervinning, säger Therese Andrén.

Färre plagg med bra kvalité

– Det viktiga att tänka på när du rensar garderoben är att inte fylla på den igen utan verkligen försöka använda kläderna du har länge. Behöver du ett klädesplagg så se om det finns att köpa second hand, att låna av vänner eller att hyra. Behöver du köpa nytt, använd din konsumentmakt genom att granska företagets hållbarhetsarbete, land för produktion samt håll utskick efter olika miljömärkningar.

Therese Andrén ger rådet att hellre köpa färre plagg med bra kvalité än flera med sämre kvalité. Dessutom menar hon att man inte ska glömma att klaga om klädesplagget inte håller som utlovat. Detta för att företaget ska få kännedom om felet och för att du som konsument inte bara slentrianmässigt köpa nytt och slänga det trasiga klädesplagget.

– Peter Kindström, budget- och skuldrådgivare i Falun har - tillsammans med mig- under en period fattat beslut om köpstopp. Det är en bra start om man vill få mer pengar och tid kvar för att reflektera kring sin konsumtion, säger Therese Andrén.

[i] Konsumentverket.se#textilsmart

Sidan uppdaterad 2021-02-02