Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Ett barn och en vuxen som sitter och tittar på något

Stöd till föräldrar och föräldrakurser

Samtal

Att vara förälder kan vara fantastiskt men också tufft och utmanande. Ibland kan man behöva bolla tankar och funderingar kring sitt föräldraskap – då är du välkommen att höra av dig till oss på Dialogen. Om du kontaktar oss för ett så kallat stöd och service-samtal så kan det antingen bestå av ett rådgivande telefonsamtal eller så ges du möjlighet att komma till oss på upp till fem samtal.

Trygghetscirkeln

Att vara förälder kan vara det svåraste jobb som finns. Alla föräldrar vill ge sina barn trygghet, men det är inte så lätt att veta hur och ibland känner man sig inte så trygg själv.

I denna kurs får du möjlighet att utforska ditt barns behov och hitta ett förhållningssätt i ditt föräldraskap som kan hjälpa ditt barn att känna trygghet och utveckla en god självkänsla. Du får lära dig mer om hur du kan hjälpa ditt barn att hantera sina känslor och hur du kan skapa en god relation som lägger en stabil, känslomässig grund för ditt barn.

Under gruppträffarna pratar vi utifrån olika teman som alla knyter an till samspelet mellan barn och förälder. Vi använder oss av filmade exempel, där vi tittar på barnets behov av trygghet och utforskande i sin vardag.

Det är max åtta deltagare per grupp. Vi träffas åtta gånger à två timmar och kursen är kostnadsfri. Du bestämmer själv hur mycket du vill dela med dig av till gruppen.

Trygghetscirkeln för föräldrar med barn upp till 12 år - hösten 2024

 • Datum: 17/9, 24/9, 1/10, 8/10, 15/10, 22/10, 5/11 och 12/11. OBS! Uppehåll v 44.
 • Anmälan: Inför gruppstart träffar vi varje förälder för ett informationssamtal så anmäl dig därför i god tid! Du anmäler dig via Kontaktcenter, 023-830 00.
 • Vi bjuder på kaffe/te och smörgås.

Om du är intresserad av att delta i grupp hösten -24 är du varmt välkommen att höra av dig redan nu, så skriver vi upp dig på en väntelista.

Trygghetscirkeln för föräldrar med barn upp till 6 år - hösten 2024

Har du barn i förskoleålder kan du också gå föräldrakursenTrygghetscirkeln. Hösten 2024 kommer den att ges på Elsborgs familjecentral. För mer information och anmälan ring via Kontaktcenter, 023-830 00.

Barn i Föräldrars Fokus - BiFF

Är du separerad från barnets andra förälder? Har ni svårt att samarbeta och kommunicera med varandra?

Denna kurs ger dig kunskap och möjlighet till reflektion om hur ditt barn påverkas av era konflikter och hur du som förälder kan stödja ditt barn på bästa sätt. Det är max åtta deltagare per grupp. Vi träffas sex gånger à två timmar och kursen är kostnadsfri.

Läs mer om BiFF-kursen

COPE (The Community Parent Education Program)

Är ett vetenskapligt beprövat och utvärderat föräldrastödsprogram. Behöver du ny energi i din föräldraroll eller stöd i att hantera typiska vardagssituationer i familjen?

Genom COPE-kursen får du utveckla ditt föräldraskap, möta andra föräldrar och genom tips och idéer kan du stärka relationen till ditt barn och få mer utrymme för positiva stunder tillsammans.

COPE hösten 2024

Falu kommun kommer från höstterminen 2024 att erbjuda COPE på ett antal av kommunens skolor.

COPE kursen innehåller 7 träffar med fokusområden:

 • Positiv samvaro, uppmärksamma det positiva, delad uppmärksamhet.
 • Tydliga uppmaningar.
 • Bevara sitt lugn, bortse från negativt beteende.
 • Förbered övergång, Först-sedan.
 • Planera tillsammans.
 • Hantera konflikt.
 • Problemlösning

Syftet med föräldrastödsprogrammet:

 • Ge dig som förälder verktyg att förstå och bemöta ditt barn
 • Få en bättre relation till ditt barn
 • Förbättra samspelet i din familj
 • Få ett lugnare föräldraskap.
 • Få verktyg att hantera utmanande situationer
Sidan uppdaterad 2024-07-22