Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

tre personer sitter vid ett bord

Familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson

Svårigheter i den egna familjen kan göra att barn och ungdomar en kortare eller längre tid behöver stöd av en annan familj eller person. Det kan vara allt från några enstaka träffar med en person till att flytta till en annan familj.

 

Familjehem, fosterfamilj

När barn och ungdomar för en kortare eller längre tid inte kan bo hos sina föräldrar kan de behöva bo i en annan familj, så kallat familjehem. Dessa familjer kallades tidigare för fosterfamilj.

Vissa barn växer upp i sitt familjehem och bor där tills de blir vuxna och flyttar till eget boende, andra bor i familjehemmet under en kortare period och kan sedan flytta tillbaka till sin ursprungsfamilj.

Kontaktfamilj

Ibland behöver familjer stöd och avlastning för kortare perioder. Då kan en annan familj hjälpa till med att ta hand om andras barn och unga, exempelvis en helg i månaden. Sådant stöd kallas kontaktfamilj. Självklart kan även ensamstående vara kontaktfamilj.
Det kan finnas många anledningar till att barn och ungdomar kan behöva en kontaktfamilj. Ofta saknar familjen ett socialt nätverk som kan hjälpa till.

Kontaktperson

Har man svårigheter att själv ta sig för saker, man känner sig kanske ensam eller behöver en förebild. Då kan man få stöd av en så kallad kontaktperson. En kontaktperson är en person som träffar barnet eller ungdomen regelbundet för olika kortare aktiviteter. Det kan handla om en träff i veckan då man ses för att exempelvis fika, gå på bio eller promenera.

Behöver du ett familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson?

Det är stödinsatser som kan beviljas från socialtjänsten. Välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill göra en ansökan.

Kontakt

Socialsekreterarna på barn- och familjesektionen når du via kontaktcenter på nummer 023-830 00 eller e-post kontaktcenter@falun.se.

Är du intresserad att hjälpa?

Vill du bli kontaktperson, kontaktfamilj eller familjehem? Välkommen att kontakta oss på resursgruppen på barn och familjesektionen. Eller fyll i detta formulär:

Testa dig själv om du är en familjehemsförälder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anmäl intresse gällande familjehem, kontaktfamilj, kontaktperson

Sidan uppdaterad 2024-05-21