Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

falun 1954

Tre minnen präglar skid-VM 1974

Plastskidans intåg, Hans-Erik Larssons tappade skida i starten på stafetten och Thomas Magnussons VM-guld på tremilen. Tre minnesrika saker från skid-VM 1974 i Falun.

Den 16-24 februari 1974 stod Falun för andra gången som värd för ett skid-VM. Mästerskapet hade ett stort stöd bland lokalbefolkningen.

Skid-VM 1974 bidrog också starkt till att Falun fick Lugnetanläggningen. På våren 1971 togs nämligen det första spadtaget till vad som skulle bli en av norra Europas finaste idrottsanläggningar. Då påbörjades bygget av den kommande VM-arenan med skidstadion och hoppbackarna och även bygget av den stora sporthallen startade.

VM-veckorna kom att bjuda på ett ganska milt väder, som gjorde det problemfyllt för åkarna att hitta rätt valla under skidorna. Om du inte hade en plastskida att åka på vill säga.

Det var nämligen på VM i Falun 1974 som plastskidan kom att få sitt stora genombrott. Vid den här tiden var det annars träskidor som gällde.

Men inför mästerskapen hade det österrikiska skidföretaget Kneissl tagit fram en ny längdskida i plast. Thomas Magnusson, Sven-Åke Lundbäck och Hans-Erik Larsson tillhörde de svenska åkare som fick tag i ett par.

Norrmannen Magne Myrmo blev historisk som den sista världsmästaren på ett par träskidor, när han vann 15-kilometersloppet.

För Sverige blev plastskidans intåg både en framgång och ett fiasko.

På tremilen blev Thomas Magnusson nämligen världsmästare med plastskidor under fötterna.

Med bara en halvtimme kvar till start bestämde sig svensken för att köra att ställa bort sina vanliga träskidor och sätta på sig de nya plastskidorna.

Något som visade sig vara guld värt i ett varmt och gråmulet vinterväder. Skidorna gled på bra i det tuffa föret och på den klassiska tremilen var han hela 53 sekunder snabbare än finländaren Juha Mieto, som tog hand om silvret.

Thomas Magnusson tog även hem ett brons på den avslutande femmilen, men då med sina gamla hederliga träskidor under fötterna. Vann gjorde östtysken Gerhard Grimmer.

Radio: Hör om Thomas Magnussons VM-guld i radio. Länk till annan webbplats.

I stafetten var det svenska laget utpekat som en guldfavorit.

Om plastskidorna blev en framgång för Thomas Magnusson, så blev de något helt annat för Moraåkaren Hans-Erik Larsson som var Sveriges startman i stafetten. Medaljchanserna försvann nämligen direkt.

Bara 75 meter efter starten lossnade bindningen från ena skidan, och storpubliken fick se Moraåkaren, sparkandes med ett ben, skynda sig tillbaka till starten för att få en ny skida.

Men efter ungefär 1,5 kilometers åkning lossnade bindningen på den andra skidan också. Eftersom bara ett skidbyte var tillåtet så diskvalificerades det svenska laget.

Orsaken till att bindningarna lossnade var att de hade monterats med vanliga träskruvar, som fäster dåligt i plast.

Herrstafetten var den tävling som lockade störst publik. Hela 35 000 åskådare hade kommit till Lugnet för att heja fram sina guldfavoriter, istället fick publiken med sig ett annat minne för livet.

Östtyskland vann stafetten före Sovjet.

Totalt lockade VM-tävlingarna I Falun 1974 cirka 160 000 åskådare.

falun 1954

Backhopparen Hans-Georg Aschenbach, från Leipzig i dåvarande Östtyskland, blev mästerskapets store profil när han vann både stora och lilla backen.

En nyhet till 1974 var också att damernas stafett förändrades från 3 x 5 kilometer till 4 x 5 kilometer.

TV: Sammandraget av skid-VM 1974 i SVT Länk till annan webbplats.

Film: RF:s film om idrottsåret 1974 med bilder från skid-VM 1974 Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad 2022-03-24