Åfesten är slut för i år.

Vi ses igen 2022!

 

Folkmusikens hus

17.30 Ian Carr och Maria Jonsson

Västerbottens fjoldrottning Maria Jonsson och norra Englands gitarrspelande Avant Folkkung Ian Carr skapar musik i gränslandet mellan trad och Nordic Noir.

Maria fick i år motta Dalecarlia Music Awards pris "Årets folkmusik" vilket Ian faktiskt fick göra redan 2015. Ett mycket musikaliskt och humoristiskt par som bland annat återfinns i bandet Ian Carr & The Various Artists.

18.30 Nord, Testad och Åkerlund

- Folk, Swing & Riversongs

Favoriter och avdammade gamla pärlor ur tre musikers brokiga kappsäckar. Med programmet Folk Swing & River Songs bjuder Livet Nord, Johan Testad och Peder Åkerlund på puttrande calypso, svängig 20-talsblues, smäktande tango, ”Django-swing” och keltiskt och svenskt finlir.

Nord, Testad och Åkerlund består av tre väletablerade musiker som på varsitt håll samlat på sig låtar ur olika genrer från när och fjärran. Peder Åkerlund har verkat som musiker i alla möjliga sammanhang ända sedan 60-talet med kontrabas och elbas som huvudinstrument. Sångaren, låtskrivaren och filmmusikskaparen Johan Testad har på senare år oftast synts som frontperson i bandet Tibble Transsibiriska. Här om året fick han också en Guldbagge för bästa musik till filmen Goliat. Livet Nord har frilansat som musiker sedan 90-talet i olika projekt och fria grupper/band varav New Tide Orquesta och Kaja varit hennes huvudkonstellationer. Hon blev utsedd till ”Årets Artist” på Folk- och världsmusikgalan 2015.

2020 möttes dessa tre leksandsbor i Folk, Swing & Riversongs – ett helkvällsprogram skräddarsytt för skönt svängiga åkturer på Österdalälven med ångbåten Engelbrekt. På Åfesten bjuder de på några väl valda flodpärlor i folkton.

Livet Nord - Fiol och sång

Johan Testad - Gitarrer och sång

Peder Åkerlund - Kontrabas och elbas

20.30 Jeanett och Peter

Jeanett och Peter har spelat ihop sen 1999. Deras samspel har en alldeles särskild intuitiv lyhördhet för den andra. Förstås. Att i över 20 år få leva ihop, repetera, spela in och konsertera ger musiken en känsla av en sirlig ihopflätning av toner - som livet självt! Jeanetts bas i den småländska traditionens skira tonspråk bärs elegant upp av Peters gitarrspel, som präglas av hans bakgrund som jazzbasist.

Parets egna och gemensamma kompositioner influeras av både barockmusik och world music.

Jeanett Walerholt Rousu - viola d'amore
Peter Rousu – gitarr

22.00 Gässbikôllor

Traditionell, samspelt, dansant och kraftfull fiolmusik från Bingsjö och Rättvik framförd av tre spelmän från Gärdsjö: Täpp Jenny Nylander, Täpp Ida Almlöf och Jenny Bergman Högberg.

En betydande del av repertoaren och inspirationen har de fått från Päckos Gustaf i Bingsjö vilken även bidragit till att forma det spel som gruppen har idag.

Sidan uppdaterad 2021-06-07